![](/media/lib/134/n-pszczoly-589960edecbddc65273e273e12e1f8b8.jpg)
Zimą z 2017 na 2018 r. liczba kolonii pszczół spadła o 16%
6 czerwca 2019, 09:32W zimie z 2017 na 2018 r. liczba kolonii pszczół spadła o 16% - ustalił międzynarodowy zespół naukowców, pracujący pod przewodnictwem specjalistów z University of Strathclyde. Analiza objęła 25.363 pszczelarzy z 36 krajów.
![](/media/lib/47/lod-17ad510ae79c1f0750766e8c6bde7719.jpg)
Wymarł z głodu
17 listopada 2009, 09:55Jeleń olbrzymi, zwany też łosiem irlandzkim, był jednym z największych jeleniowatych, jakie kiedykolwiek zamieszkiwały Ziemię. Do tej pory pozostawało tajemnicą, czemu nagle wyginął ok. 10600 lat temu. Analiza zębów wykazała, że Megaloceros giganteus nie przetrwał zmiany klimatu. Północna Europa stawała się coraz chłodniejsza i bardziej sucha, przez co zmniejszał się dostęp do pokarmu (Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology).
Rzadki nietoperz ponownie odnaleziony
4 czerwca 2014, 09:02W lipcu 2012 roku dwie studentki australijskiego University of Queensland wybrały się do Papui-Nowej Gwinei, gdzie badały reakcję niewielkich nietoperzy na wycinanie lasów. W ramach badań złapały 41 tych zwierząt. Niemal wszystkie należały do 9 znanych gatunków nietoperzy. Z wyjątkiem jednej samicy, której przynależności gatunkowej studentki nie były w stanie określić.
![](/media/lib/356/n-alex-yip-00dcaa6aa55c5a1dd5a6735259159e59.jpg)
Bioplastiki z odpadów spożywczych
8 lipca 2019, 11:09Dr Alex Yip z nowozelandzkiego Uniwersytetu Canterbury pracuje nad przekształcaniem odpadów spożywczych w cenne składniki, które będzie można wykorzystać do produkcji bioplastiku. Naukowcy z Politechniki Hongkońskiej mają pomóc w zaprojektowaniu i uzyskaniu odpowiedniego katalizatora.
![](/media/lib/38/846077046_9fe4a22ad1_b-50b6111ebb72dd960558a81e09832462.jpg)
Od epoki lodowcowej dzielą nas miesiące
1 grudnia 2009, 12:52Jak twierdzi zespół Williama Pattersona z University of Saskatchewan, scenariusz filmu "Pojutrze", w którym w ciągu kilku tygodni rozpoczęła się epoka lodowcowa, wcale nie jest nieprawdopodobny. Dotychczas sądzono, że takie procesy zachodzą dziesiątki lat.
![](/media/lib/114/n-predkosc-0dffa85f71de3049483dfca388c531bb.jpg)
Światło zwalnia w próżni?
30 czerwca 2014, 10:06Fizyk James Franson z University of Maryland opublikował w recenzowanym Journal of Physics artykuł, w którym twierdzi, że prędkość światła w próżni jest mniejsza niż sądzimy. Obecnie przyjmuje się, że w światło w próżni podróżuje ze stałą prędkością wynoszącą 299.792.458 metrów na sekundę
![](/media/lib/359/n-jasus-edwardsii-04abbf6c5461998e26125ec12da1f390.jpg)
Badania struktur geologicznych za pomocą air guna niszczą narządy równowagi langust
29 lipca 2019, 10:50Badając wpływ sejsmiki refleksyjnej na życie morskie, australijscy naukowcy odkryli, że air gun, źródło sejsmiczne wykorzystywane do obrazowania struktur geologicznych, uszkadza narządy zmysłowe i odruch postawy langust Jasus edwardsii.
![](/media/lib/58/galaz-77726140fe0d006229f2d64e5f945d1a.jpg)
Gałązki tłumaczą złamania
21 grudnia 2009, 12:49Naukowcy uważają, że w wyjaśnieniu przyczyny występujących u dzieci złamań zielonej gałązki (ang. greenstick fracture), zwanych inaczej podokostnowymi, pomogą prawdziwe gałązki, a konkretniej budowa młodego drewna.
![](/media/lib/200/n-mamucice2-467ddd9c4827f220719a494cb53f59f4.jpg)
Krótkie życie, gwałtowna śmierć
16 lipca 2014, 14:17Badanie tomografem komputerowym ujawniło wczesne etapy rozwoju i przyczynę zgonu 2 znalezionych na Syberii mamuciątek: Liuby i Chromy. Potwierdziło się, że obie samiczki udusiły się błotem.
![](/media/lib/362/n-bat-521758836b6e4982915d4cf9cd699c47.jpg)
Brunatna tkanka tłuszczowa spełnia funkcję kluczowego metabolicznego filtra, który kontroluje usuwanie aminokwasów rozgałęzionych
22 sierpnia 2019, 13:20Spalająca tłuszcz brunatna tkanka tłuszczowa (ang. brown adipose tissue, BAT) jest uznawana za motor termogenezy. Okazuje się, że BAT może także spełniać funkcję filtra, który usuwa z krwi aminokwasy rozgałęzione (ang. branched-chain amino acid, BCAA). Należy bowiem pamiętać, że o ile w normalnych stężeniach BCAA są niezbędne dla zdrowia, o tyle ich nadmiar powiązano z cukrzycą i otyłością.